Riesling er en av mine favoritt-druer, og på polet har vi heldigvis svært god tilgang på mange av de beste flaskene fra Tyskland. Konkurransen tøffer seg dog til, og det er ikke bare enkelt å bli lagt merke til. Hvertfall ikke om man er relativt fersk på det norske markedet. Produsenten Gut Hermannsberg fra Nahe har allikevel liten grunn til å bekymre seg, flere av vinene deres taler nemlig svært pent for seg selv.

Jeg var nylig (ehh, begynner vel å bli en stund siden nå – red.anm.) på en smaking med denne produsenten og fikk snust, slurpet, spyttet og svelget unna hele rekka deres. Det var slanke, friske og lettdrikkelige inngangsviner. Det var komplekse og svært aromatiske viner fra Tysklands svar på Grand Cru-vinmarker, og det var noen søte fristelser det var umulig ikke å bli sjarmert av. Rett og slett en fin rekke viner, og når smakingen foregikk på Alex Sushi, med tilnærmet uendelige mengder mat så var det vanskelig å kjenne på livets tunge stunder akkurat denne tirsdagskvelden i 2014.

hermannsberg02

 

Selv om denne vineiendommen har røtter helt tilbake til 1902, så var det først i 2010 da de skiftet navn til Gut Hermannsberg at dagens utgave så livets lys. Med intensivt arbeid i markene, solid oppgradering av kjeller og med nye mennesker bak spakene var det på tide å gjenreise en fordums stolthet.

I dag har de 30 hektar vinmark, men kun 25 er i bruk grunnet replanting. Alle disse vinmarkene er klassifisert som Grosse Lage (Grand Cru) gjennom VDP. Og en tørr vin laget fra en Grosse Lage vinmark får da betegnelsen Grosse Gewachs. Resten av de tyske vinlovene tar vi ved en senere anledning.

Men over til det viktigste. Vinene. Nedenfor følger smaksnotater og score for alle vinene jeg smakte. Felles for alle vinene er at de vil gå godt til fet fisk, gjerne med smørbaserte sauser. Skalldyr er selvfølgelig en super match, og ikke minst sushi.

”GUT

”GUT

”GUT

”GUT

”GUT

”GUT

”GUT

Se om vinene er tilgjengelige på deres lokale pol, eller kjøp de på Vinmonopolet.no 

 

Print Friendly