Luca Roagna kom med i familiens vinproduksjon i 1990, og ble med det femte generasjons vinmaker, men det var først i 2001 at han overtok ansvaret. Han har i relativt ung alder etablert seg som en av de virkelige premissleverandørene i Piemonte. En tradisjonalist, men samtidig en innovatør. Jeg fikk nylig muligheten til å smake meg gjennom hele hans 2008-årgang samt noen årganger av hans bauta Chrichet Paje.

En svært viktig faktor i Roagnas vinmarker er biodiversitet. Et mangfold av urter, gressarter, insekter og mikro-organismer sørger for at vinstokkene alltid er omringet av et frodig kaos, og det er umulig ikke å kjenne igjen en Roagna-vinmark. Naturen lager selv de beste druene, mener Roagna, og behandler vinmarken som en skog. Gjødsling er selvfølgelig helt uaktuelt, det samme er enhver form for sprøytemidler.

Roagna sine viner lages i tradisjonell stil med sen innhøsting og spontangjæring. Druene håndplukkes og presses forsiktig uten stilker. Maserasjonstiden er svært lang og varierer fra 60-90 dager før vinen blir lagret i minimum 5 år på store gamle eikefat. Chrichet Paje får hele 8 år. Vinene til Roagna har alle det til felles at de er ekstremt lagringsdyktige, men med godt med luft så drikker de overraskende fint også nå. Dog skal man ha ganske høy terskel for både syre og tanniner. Men med noe rustikt tilberedt kjøtt, smaksrike pastaretter, sopp, trøfler og parmesan på bordet så er det aldri feil med Roagna i glasset. Fra sine 13 hektar vinmark produserer de 60.000 flasker i året, men de kjøper også inn rundt 200.000 liter til serien Selezione di Luca Roagna.

Vinstokkene i Roagna sine vinmarker er tildels svært gamle, og nyplanting foregår ved deling av eksisterende planter istedet for innkjøp av kloner. Det første vineriet lå midt i landsbyen Barbaresco, men nå har de etablert seg i Castiglione Faletto som ligger midt i Barolo DOCG. Jeg var selv på besøk hos Luca i Barbaresco i fjor høst, og fikk både en omvisning rundt i de forskjellige vinmarkene samt en tur i kjelleren med innlagt smaking. En ekstremt entusiastisk og lidenskapelig fyr som i tillegg lager noen av Piemontes fremste viner. Sånne folk liker man.

Her kan du se en liten filmsnutt som ble satt sammen fra denne turen.

”ROAGNA

”ROAGNA

”ROAGNA

”ROAGNA

”ROAGNA

”ROAGNA

”ROAGNA

 

Print Friendly